История на компанията Alfa Laval

История на AlfaLaval

През 2008 г. Alfa Laval отпразнува своята 125-годишнина. Бихме желали накратко да ви представим етапите през които сме минали докато Alfa Laval се превърне в дин от най големите производители на оборудване в областта на топлообменниците и оборудване за хранително вкусовата промишленост, химическата индустрия и др.

1845
Основателят на Alfa Laval, Густав де Лавал, е роден в провинция Даларна в Швеция.

1877
След като е прочел една статия в германското списание, Milchzeitung, Густав де Лавал започва да работи върху развитието на центробежен сепаратор за мляко.

1879
Първият сепаратор се представя в Стокхолм. Този сепаратор е с капацитет от 130 литра на час.

1883
Густав де Лавал и неговият партньор, Оскар Лам, създават компанията AB Separator. Сепаратора за мляко се предлага основно в САЩ, което е началото на постоянно нарастващата международна дейност.

1888
Първите сепаратори и помпи са продадени. Те се използват за изпомпване на обезмаслено мляко от центробежни сепаратори.

1889
Германският изобретател, Клеменс фон Bechtolsheim патентова своите конични дискове. Чрез тяхното внедряване и използване в сепаратора, капацитета му се увеличава многократно.

1890
Alfa Laval е първият първия производител в света който използва коничните дискове в своите сепаратори. Това е първия непрекъснат пастьоризатор за мляко.

1898
Първият разделител на мая е инсталиран в производствената линия на клиент.

1910
Густав де Лавал започва да работи по проектирането на доилна машина.

1913
Густав де Лавал умира на възраст от 67. През целия си живот, той придобива 92 шведски патенти и създава 37 фирми. Неговият спомен е гравиран надпис: "Човекът на високата скорост".

1916
Компанията Alfa Laval продава първия сепаратор за пречистване на масло.

1919 - 1936
Създават се дъщерните дружества в Дания, Южна Африка, Финландия, Австралия, Нова Зеландия, Полша, Югославия и Ирландия.

1933
Първият в света херметични сепаратор се въвежда от "AlfaLaval" на изложение в Берлин.

1938
Alfa-Laval представя първия си топлообменник. Понт Хут, син на известния шведски художник Карл Ларсон, помага при разработването и производството на топлообменници.

1951
Започват продажбите на "само-почистващи" се центробежни сепаратори и центрофуги декантер.

1958
Първата автоматична система CIP (почистване на място) система е инсталирана в шведски млечни продукти.

1961
Първата система за стерилизация и обработка на мляко е инсталирана в Италия. Това бележи огромен пробив в хранително-преработвателния сектор на млякото и млечните продукти.

1962
Придобити са патенти от името на фирма AB Rosenblad за спирални топлообменници, както и редица промишлени дизайни.

1963
Компанията промени името си от AB Separator на Alfa-Laval AB. Името "Алфа" произлиза от алфа-дискове и "Лавал" на основателя на компанията.

1965
Първата голяма компютризирана система за контрол е доставена в млекопреработвателно предприятие в Швейцария. Тази система дава възможност за надзор и контрол на цялата инсталация.

1971
Alfa-Laval придобива мажоритарно участие в датската фирма Lavrids Knudsens Maskinfabrik (LKM).

1976
Това е година на значителни инвестиции. В Швеция започва строителството на нов завод за производство на морски сепаратори в Тумба извън Стокхолм. Термо бизнес зона в Лунд започва изграждането на нови офиси и международен център за производство на пластинчати топлообменници. В Испания, Alfa Laval разширява заводите си, офиси и складове.

1981
Alfa Laval укрепва позицията си в Япония чрез увеличаване на участието си в японската фирма Nagase-Алфа до 70 на сто.

1991
Tetra Pak, който произвежда опаковки и решения опаковане за хранително-вкусовата промишленост в световен мащаб, придобива Alfa Laval.

1993
Alfa Laval става независима индустриална група в рамките на Tetra Laval Group. Обработката в хранително-вкусовата промишленост са интегрирани с бизнес Tetra Pak.. Земеделската техника и системи са реорганизирани в новата индустриална група Alfa Laval Agri.

1996
Нов завод за топлообменници, транспортни машини за течности и модули за хранително-вкусовата промишленост е открит в Калининград извън Москва. Заводът е един от най-модерните в Русия.

1999
Alfa Laval стартира иновативна система за третиране на петрол на кораби, както и най-напредналото автоматизирано управление в индустрията.

2000
Инвестиционната компания Industri Kapital купува Alfa Laval Group. Намерението на Industri Kapital е по-нататъшно развитие на глобалното лидерство AlfaLaval в рамките на своите ключови технологии за сепариране, топлообменници и флуиди, с цел регистрация на акциите на борсата в рамките на пет години.

2001
Основни преструктуриране на "Алфа Лавал в нови пазарно-ориентирани сектори и сегменти с нови и различни клиенти.

2002
Алфа Лавал се връща във фондовата борса в Стокхолм.
Основната стратегия е да се създаде печеливш растеж, както собствен така и чрез придобивания, които през 2002 г. включват закупуване две датски дружества; Danish Separation Systems A/S (DSS), специализирани в мембранна филтрация за фармацевтичната и хранително-вкусовата промишленост, както и Toftejorg Group водещ в света доставчик на усъвършенствани системи за почистване на резервоарите.

2003
На пазара е пуснат нов споен топлообменник „AlfaNova". AlfaNova е напълно нов тип пластинчат топлообменник. Въз основа на патентован метод на Alfa Laval, спояването на пластините е по добро и качествено чрез метода наречен AlfaFusion. AlfaNova е по добър и качествен по отношение на температури, налягания и устойчивост на умора. Това дава възможност за нови и интересни възможности за бъдещите приложения.

2004
Ларс Renström е назначен за главен изпълнителен директор и председател на Alfa Laval Group. Той притежава богат опит в шведски индустриални предприятия. Alfa Laval и Haldex са мултинационален доставчик на автомобилната индустрия. Създава се съвместно предприятие, Alfdex AB, което предоставя разработени решения за очистване на газове от дизеловите двигатели за да отговорят на все по-строги правила за емисиите.

2005
Придобива се Packinox SA, Франция, световен лидер в големи, заварени пластинчати топлообменници за нефт и газ в рафинерии. Все признатата компетентност на компанията ще доведе до засилване на позициите на Alfa Laval в тези сфери.

2006
Продуктите на AlfaLaval са търсени в повечето сегменти на пазара - най-вече за енергетиката и енергийно свързаните отрасли.

2007
Alfa Laval предприема важни стъпки в превръщането си в световен водещ доставчик на топлообменници за въздух, чрез придобиване на холандската Helpman и финландската Fincoil. Двете компании са водещи европейски доставчици на топлообменници за въздух. Продуктите на Helpman се използват за търговски хладилни инсталации. Fincoil има позиции в индустрията.

 

Моля, попълнете приложената по-долу форма
Фирма
Лице за контакт
*Телефонен номер
Факс:
*E-mail
Приложение
Тип на топлообменника
Количество

ПЪРВИ КРЪГ ВТОРИ КРЪГ
Мощност
Тип на флуидаТемп. Вход
Темп. Изход
Дебит
Налягане
Max. работна температура
Max. работно налягане
Вискозитет