Обща информация за термопомпите въздух - вода

Термопомпи Въздух - Вода


Термопомпите въздух - вода са едни от най често срещаните машини които се използват за отопление и охлаждане. Те могат да работят целогодишно в режим отопление или охлаждане .
Те са подходящи за административни и жилищни сгради, за търговски и развлекателни центрове и навсякъде където е необходимо да има охлаждане и отопление.
В режим отопление нормалната температура на водата, която се подава от термопомпата към вътрешната инсталация е от 40 до 50 С. С падането на външната температура през зимата е възможно да се понижи и температурата на водата във вътрешната инсталация.
В режим охлаждане
За да работят ефективно е необходимо вътрешната инсталация да е с вентилаторни конвектори. Не е подходящо да се използва термопомпа за отопление и стандартни радиатори - алуминиеви или стоманени, тъй като температурата от термопомпата е 45-50 С, а радиаторите се оразмеряват да работят с вода с температура 60-90 С. За да могат да е използват радиатори е необходимо да се сложат значително по голяма площ, брой глидери, радиатори което оскъпява инсталация.
Всяка една термопомпа се характеризира с два коефициента COP и EER.
COP - Coefficient of performance, или коефициент на трансформация. Този коефициент показва колко е ефективна една машина в режим отопление. Той дава информация за това колко киловата топлинна енергия получаваме за един киловат консумирана електрическа енергия. Колкото този коефициент е по-голям толкова машината е по ефективна и икономична. Съвременните машини имат средно COP 3-3,5 за качествените машини и 2,5-2,8 за останалите.
Това означава че за 1 KW ел. енергия вие получавате 3,5 KW топлинна енергия, т.е. КПД на инсталацията е 350%. Невероятно но факт. Именно икономичността на тези машини ги прави предпочитан източник на отопление спрямо котел на ток, котел на газ, котел на твърдо гориво.
EER - energy efficiency rating, или коефициент на енергийна ефективност. Този коефициент е сходен със значението на коефициента COP. Коефициента EER показва ефективността на машината в режим охлаждане. Колкото е по висок толкова по-ефективна е термопомпата.
И двата коефициента показват колко е ефективна една термопомпа. И двата коефициента се изменят в зависимост от външната температура. Обикновено стойността която се дава от производителя е при определена външна температура, определена влажност и определена температура на водата във вътрешната инсталация.
Термопомпите въздух - вода се силно се влияят от температурата и влажността на околния въздух. Най често при изграждането на климатичната инсталация се предвижда и допълнителен източник на енергия в режим отопление - в по големите градове обикновено това е топлофикация, а в градовете които няма топлофикация това е котел на газ, ток, нафта или твърдо гориво.
Тъй като термопомпата е монтирана на открито е задължително инсталацията да е пълна вместо вода с антифриз или друга незамръзваща течност която е подходяща за отоплителни инсталации.
Ако обема на инсталацията е много голям и икономически не е изгодно напълването с антифриз е необходимо през зимата водата в термопомпата да се източни тъй като има опасност от замръзване.
В момента на пазара се предлагат много марки и модели. Най общо те се разделят на три групи. По евтини модели - най често правени в Китай и някой модели от Италия, среден клас - обикновено произведени в Италия и висок клас - най често произведения в Германия, Австрия, Дания и др.
Качеството на машината е предпоставка за дълготрайна и безаварийна работа.